top of page

e-fatura Nedir ?

Güncelleme tarihi: 2 Kas 2018



e-fatura Nedir ?


e-fatura maliyenin sunucuları üzerinden satıcı firmadan alıcıya iletilen dijital bir fatura çeşididir. Vergi idaresi ile anlaşmalı matbaalara bastırarak veya notere tasdik ettirerek kullandığımız seri numaralı matbu faturaların yerine kullanılır.


E fatura çeşitleri

1-e-fatura   

a-Ticari e fatura   

b-Temel e fatura

2-e-arişiv fatura


1-e-fatura:

Fatura gönderen ve alan iki tarafın da elektronik fatura mükellefi olması durumunda kullanılır. e faturalar kendi içinde ikiye ayrılır

a-Ticari e-fatura: Ticari e-fatura kesildikten sonra muhatap firmaya faturayı 7 gün içerisinde kabul etmesi veya reddetmesi için bir mesaj iletilir. Firma faturayı inceleyip onaylayabilir veya faturada bir eksiklik/hata olduğunu düşünüyorsa düzeltip yeniden göndermeniz için reddedebilir. 7 gün içerisinde yanıt vermezse otomatik olarak kabul etmiş sayılır.

Ticari kullanımda çok daha avantajlıdır. Faturada bir hata olması durumunda iade faturası ile uğraşmadan fatura reddedilerek işlemin düzeltilmesi sağlanır.

b-Temel e-fatura: faturanız karşı tarafın onayını beklemeden otomatik olarak ‘onaylanmış/kabul edilmiş sayılır. Kesilen temel e-fatura da hatalı bir işlem varsa fatura iptal edilemez. Bunun yerine alıcı firma satıcı firmaya iade faturası düzenleyerek faturayı iade etmiş olur. 

2- e-arşiv fatura: e-faturaya geçtikten sonra her müşteriniz e fatura mükellefi olmayacak. Bu durumda olan müşterilerinize e-arşiv fatura düzenlersiniz. e-arşiv faturayı gönderen firma satış faturasını dijital ortamda saklar. e-arşiv faturaya muhatap olan alıcı firma ise faturanın çıktısını alarak arşivleyebilir ve muhasebesine kaydedebilir. 


e-arşiv fatura nasıl iptal edilir ?: e-arşiv faturayı düzenledikten sonra bir hata veya eksiklik olduğunu fark ederseniz veya müşteriniz bu konuda size bilgi verirse 15 gün içerisinde düzenlediğiniz e-arşiv faturayı iptal edebilirsiniz. Bu süre geçtikten sonra e-arşiv fatura iptal edilemez. Bu durumda alıcı firmanın size iade faturası keserek faturayı iade etmesi gerekir.


e-arşiv faturanın iade edilmesi: e-arşiv fatura matbu faturada olduğu gibi alıcı firma tarafından iade faturası düzenlenerek iade edilebilir.


Fatura düzenlerken e-arşiv mi e-fatura mı düzenleyeceğimi nasıl anlayacağım ?

yani faturanızı düzenlerken müşterinizin e-fatura mükellefi mi yoksa matbu fatura müşterisi mi olduğunu bilmeli buna göre e-fatura mükellefi ise e-fatura değilse e-arşiv fatura kesmeniz gerekmektedir. Doğru muhasebe programlarını kullanıyorsanız endişe etmeyin muhasebe programınız müşterinizin vergi numarasını yazdığınızda e-fatura mükellefi olup olmadığını kontrol eder arka planda otomatik olarak bu seçimi yapar. Bir muhasebe programı kullanmıyor gib portal üzerinden fatura düzenliyorsanız e-fatura kayıtlı kullanıcılar listesinden fatura düzenlediğiniz müşterinizin e-fatura kayıtlı kullanıcısı olup olmadığını kontrol etmeniz gerekecek.


Kısaca özetlersek ticari işlem yapan iki firmanın da elektronik fatura kullanıcısı olması durumunda e-fatura, fatura kesen firmanın e-fatura kullanıcısı olması fakat alıcı firmanın e-fatura kullanıcısı olmaması durumunda e-arşiv fatura kullanılır. Bu seçim muhasebe programınızca otomatik yapılır.


Kimler e fatura kullanabilir ?

Yeni kurulan firmalar ve küçük işletmeler de dahil tüm ticari işletmeler e-fatura kullanıcısı olabilir. E-fatura ya geçişin firmanız için zorunlu olmasını beklemek yerine gönüllü olarak da e fatura sistemine kayıt olabilirsiniz. 


Arıcı Mali Müşavirlik e fatura kullanıcısı olmanızı öneriyor.


Şimdi e faturaya geçmek veya soru sormak için bizi arayın 0 216 599 00 10

veya bir e posta gönderin destek@malimusavir.cc




e-Fatura Uygulaması İle İlgili Tebliğler

128 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page