top of page

Kısa Çalışma Talebi - Korona virüs (Covid-19)

Güncelleme tarihi: 27 Mar 2020



Kısa Çalışma Nedir ?

Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle Haftalık çalışma süresinin üçte bir oranında veya faaliyetin tamamen veya kısmen en az 4 hafta durdurulması hallerinde uygulanır.


Kısa çalışma kapsamında işçilere İŞKUR tarafından;

  • Kısa çalışma ödeneği,

  • Genel sağlık sigortası pirimleri ödenir

 

Başvuru Nasıl Yapılır ?

Korona virüsten olumsuz etkilendiği gerekçesiyle kısa çalışma talep eden işveren; buna ilişkin kanıtlarla birlikte aşağıdaki fromları doldurarak

  • Kısa çalışma talep formu,

  • İşçilere ilişkin liste

bağlı bulunduğu İŞKUR birimine e posta ile göndererek başvurabilir.



* Cumhurbaşkanlığı, Bakanlıklar veya ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından faaliyeti durdurulan işyerleri ile ilgili olarak yapılan uygunluk tespiti incelemelerinde, işyerlerinin sadece bu kapsamda olup olmadığına ilişkin belgeler yeterli olacaktır.


* İşverenlerin yönetimsel kararları çerçevesinde faaliyeti durdurulan veya azaltılan işyerleri ile ilgili olarak yapılan uygunluk tespiti incelemelerinde ise, durumu ortaya koyacak ilgili belgeler yeterli olacaktır.

 

İşçiler ne kadar ücret alacak ?

Son 12 aylık ücret ortalamalarının % 60’ı kadar ücret ödemesi yapılacak.


Ödemeler ne zaman yapılacak ?

İşçinin kendisine her ayın beşinde ödenir.


Zorlayıcı sebeplerle işyerinde kısa çalışma yapılması halinde, ödemeler bir haftalık süreden sonra başlar. Bu bir haftalık süre içerisinde ücret ve prim yükümlülükleri işverene aittir.


Hafta Sonu ve Tatil günleri için ödeme yapılacak mı ?

Kısa çalışma yapılan süreyle orantılı olarak işveren ve kurum tarafından ödenir.


İşçilerin tamamı faydalanabilecek mi ?

İşçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte, çalışma süreleri ve işsizlik sigortası primi ödeme gün sayısı bakımından işsizlik ödeneğine hak kazanmış olması (Kısa çalışmanın başladığı tarihten önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olanlardan son üç yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olanlar)


SGK bildirimi nasıl yapılacak ?

Çalışlmayan günler için eksik gün gerekçesi “18-Kısa Çalışma Ödeneği” kodu seçilerek Aylık Pirim ve Hizmet Belgesi bildirimi yapılacaktır.



83 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page