top of page

YouTuber Şirket Kurulumu Ve Vergilendirilmesi

Güncelleme tarihi: 21 Oca 2022


YouTuber Şirket Kurulumu, bireysel şirket kurulumu
YouTuber Şirket Kurulumu

 

! Güncelleme


bu yazı GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 318)'in yayınlanması ile bu tebliğ kapsamında yeniden değerlendirilmelidir. Lütfen önce tebliği okuyunuz.



 


YouTuber Şirket Kurulumu ve Vergilendirilmesi

  • YouTuberlar nasıl şirket kurar?

  • Şahıs Firması mı? Limited Şirket mi? Anonim Şirket mi?

  • YouTuber'ın Geliri Serbest Meslek Kazancı mı?

  • YouTuberlarda Vergi Denetimi


YouTuber Nasıl Şirket Kurar ?

YouTuberlar YouTube dan elde ettikleri reklam gelirlerini ve sponsorluk anlaşması yaprak reklam veren şirketlerden veya ajanslarından elde ettikleri reklam gelirlerinin vergilendirilmesi için firma kurmak zorundadır. (Şahıs Firması, Limited Şirket veya Anonim Şirket). Şirket kurulum işlemleri için mali müşavirinizle iletişime geçmeniz yeterlidir.


Youtuber NACE kodu 63.12.01 – Web portalı faaliyetleri olmalıdır.

Hangi Şirket Türünü Seçmeliyim ?

YouTuberlar için özellikle yeni işe başladıklarında şahıs firması kurulması çok daha verimli olacaktır. YouTuberlar için şahıs firması kurulması daha ekonomiktir.

Şahıs Firmasının bir avantajıda Genç Girişimci Kazanç İstisnasından faydalanarak gelirlerinin 75.000 TL ye kadar olan kısmı vergiden muaf tutulacak, bir yıl boyunca 4-B (Bağ-Kur) ödemesi yapmayacaktır. Genç Girişimci Kazanç İstisnasından faydalanılması için firma/Şirket kurulumundan önce gelir elde edilmemiş olması önem arz etmektedir.


Bu konuda daha detaylı bilgi edinmek için Şirket Türü Belirlemek konulu yazımızı okuyabilirsiniz.


Youtube Geliri Serbest Meslek Kazancı mı ?

YouTuberların elde ettiği gelirler;

  • Youtube tarafından yapılan reklam gelirleri

  • Sponsor firmalar tarafından ödenen reklam gelirleri

İki gelir türü de reklam geliri olarak değerlendirilmekte ve Gelir Vergisi Kanununda "Ticari Kazanç" olarak değerlendirilmektedir.


YouTuber'ın Firma/Şirket kurmadan Gelir Elde Ettiği Nasıl Denetlenir ?

Bankalar düzenli olarak Maliye Bakanlığı'na banka hesaplarınıza ait işlemleri raporlamaktadır. 464 seri no.lu V.U.K. Genel Tebliği ile banka hareketlerinizin bakanlığa gönderilmesi zorunlu hale gelmiştir. Vergi Denetim Kurumu tarafından YouTube (Google Limited Ireland) şirketi tarafından Türkiye'de hangi hesaplara para yatırıldığının tespit edilmesi çok kolay hale gelmiştir.


Ayrıca, 476 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Reklam veren sponsorların, vergi mükellefi olup olmadığına bakılmaksızın tüm YouTuberlardan aldıkları reklam hizmetlerini vergi dairesine stopaj beyanı ile beyan etme zorunluluğu bulunmaktadır. Kısacası Türkiyede faaliyet gösteren şirketler için vermiş olduğunuz reklam hizmetleri bu şirketler tarafından vergi dairesine Ad,Soyad, TC Kimlik Numarası, Hizmet Tutarı ve Tarih gibi bilgileri de içerecek şekilde bildirilmektedir.


YouTube üzerinden video yayınlayarak reklam geliri elde ediyorsanız şahıs firması kurmanız ve gelirinizi mali müşaviriniz aracılığı ile beyan etmeniz gerektirmektedir.



667 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Doğru Şirket Türünü Belirlemek

Şahıs işletmesi mi ? Limited şirket mi ? Anonim Şirket mi ? Maliyet avantajı:Şahıs işletmesi Limited ve Anonim şirketlere göre maliyeti...

bottom of page