top of page

ZORUNLU BİREYSEL EMEKLİLİK


ZORUNLU BİREYSEL EMEKLİLİK

BES Kapsamına Giren İşyerleri : 

a) 01.07.2018 tarihinden itibaren 10 ila 49  işçinin çalışacağı özel ve kamu işyerlerinde, Türk vatandaşı olan ve 45 yaşını doldurmamış bütün çalışanlar zorunlu olarak  Bireysel Emeklilik Sistemine dahil olacaktır. 


b) 01.01.2019 tarihinden itibaren ise, 5  ila 9 işçinin çalışacağı özel ve kamu işyerlerinde  Türk vatandaşı olan ve 45 yaşını doldurmamış bütün çalışanlar zorunlu olarak Bireysel Emeklilik Sistemine dahil olacaktır.    


Birden fazla işyeri olan İşverenin çalışan sayısının belirlenmesinde, bütün işyerlerinde       çalışanların toplamı göz önünde bulundurulacaktır. İşyerlerinin başka illerde olması bu durumu değiştirmeyecektir


Çalışan İşçinin Bu sistemden (BES) Cayma Hakkı Bulunmaktadır:İşçiler, işverenleri tarafından emeklilik planına dâhil olduğunun kendilerine bildirildiği tarihi takip eden  iki ay içinde emeklilik sistemine dâhil olmamayı isteyerek cayama hakkını kullanabilirler.  Ayrıca, cayma hakkını kullanmayan işçi, bazı durumlarda katkı payı ödemesine ara verilmesini talep edebilecektir.


BES ile ilgili İşverenlerin  Yükümlülüğü ve Sorumlulukları:

1- İşverenler öncelikle, en az bir emeklilik şirketi ile emeklilik sözleşmesi imzalamak zorundadır.

2- Çalışan tarafından sisteme ödenecek katkı paylarının çalışanın ücretinden kesilerek emeklilik şirketine aktarılması. İşveren katkı payını zamanında emeklilik şirketine aktarmaz veya geç aktarırsa, çalışanın birikiminde oluşabilecek parasal kaybı telafi etmek zorundadır.

3- Söz konusu bu  yükümlülüklerin yerine getirilmesi işverenin sorumluluğunda olup, yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverenlere, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından her bir ihlal için 100,00 TL. idari para cezası uygulanacaktır..


Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından yetkilendirilmiş Emeklilik Şirketleri

Avivasa Emeklilik ve Hayat A.Ş.

Aegon Emeklillik ve Hayat A.Ş.           

Allianz Hayat ve Emeklilik A.Ş.

Allianz Yaşam ve Emeklilik A.Ş.

Anadolu Hayat ve Emeklilik A.Ş.

Asya Emeklilik ve Hayat A.Ş.

Axa Hayat ve Emeklilik A.Ş.

BNP Paribas Cardif Emeklilik A.Ş.

Cigna Finans Emeklilik ve Hayat A.Ş.

Fiba Emeklilik ve Hayat A.Ş.

Garanti Emeklilik ve Hayat A.Ş.

Groupama Emeklilik A.Ş.

Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş.

NN Hayat ve Emeklilik A.Ş.

Katılım Emeklilik ve Hayat A.Ş

Metlife Emeklilik ve Hayat A.Ş

Vakıf Emeklilik  A.Ş.

Ziraat Hayat ve Emeklilik A.Ş.

60 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page