top of page

KDV Nedir (Katma Değer Vergisi) ?

Güncelleme tarihi: 21 May 2019


KDV Nedir

KDV Harcamalar üzerinden alınan bir çeşit tüketim vergisidir. Müşterileriniz işletmenizden bir hizmet veya ürün teslim aldığında KDV'sini size öder. Siz de müşterinizden tahsil ettiğiniz bu vergiyi vergi dairesine ödersiniz.


Katma Değer Vergisi Nasıl Hesaplanır ?

KDV Ödemesi = (Satış Faturalarının KDV'si - Alış Faturalarının KDV'si)

Aylık Satış faturalarınızın KDV tutarından, alış faturalarınızın KDV tutarını düşerseniz kalan tutar kadar KDV ödemeniz çıkar. Alışlardaki KDV satışlardaki KDV den yüksek çıkarsa bu durumda bir sonraki aya KDV'niz devreder (takip eden aylarda kullanmak üzere KDV alacağınız olur). 


Katma Değer Vergisi'nin Hesaplanması İçin Ne Yapmalıyım ?

İlgili ayın KDV'si bir sonraki ayın 24. Gününe kadar Vergi Dairesine bildirilmiş olmalıdır. Faturaların işlenmesi ve KDV nin hesaplanması zaman alacağı için ilgili ayı takip eden 9.-12. günleri arasında alış ve satış faturalarınızı varsa ÖKC (yazarkasa) aylık raporlarınızı mali müşavirinize ulaştırmanız yeteli. Mali Müşaviriniz ilgili belgeler ile Katma Değer Verginizi Hesaplar. 


E-faturalar mali müşaviriniz tarafından sistemden görüntülenebilmektedir. Bu nedenle e-fatura kullanıcısı iseniz yalnızca matbu alış faturalarınızı, varsa Ödeme Kaydedici cihaz aylık raporlarını Mali Müşavirlerinize teslim etmeniz yeterlidir.


Katma Değer Vergisi Nasıl Ödenir ?

Her ayın Katma Değer Vergisi takip eden ayın 26. günü ödenir. Ödeme için verginizi hesaplayan Mali Müşaviriniz size e-posta ile vergi tahakkukunuzu gönderir. Tahakkuktaki bilgiler ile banka şubenizden, Bankanızın İnternet şubesinden veya vergi dairesinden KDV'nizi ödeyebilirsiniz. 

Örnek Hesaplama:


Satış faturalarında KDV tutarı 1.144,07 TL

Alış Faturalarındaki KDV tutarı 842,47 TL

Ödenecek KDV yi bulmak için;

KDV Ödemesi = (Satışların KDV'si - Alışların KDV'si)

1.144,07 - 842,47 = 301,60

1.778 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page